ДНК порекло

Развој технологије и могућност читања људских гена, омогућује нам да веома прецизно утврдимо своје порекло. У наставку ће бити изнето више детаља о томе шта је ДНК порекло и како свако од нас може да га одреди и сазна порекло своје породице, ако то до сада није знао.

Основно од ДНК пореклу
Сваки човек и жена имају у скоро свакој својој ћелији гене или ДНК, и то у два низа или две гарнитуре. Једна гарнитура се добија од оца, а једна од мајке. Гени су спаковани у 23 пара "кутија" који се зову хромозоми. Оно што мушкарце разликује од жена јесте да имају "ипсилон" - Y хромозом, који жене немају. Тај Y хромозом се преноси само са оца на сина, и не преноси се на ћерке. На том Y хромозому се налази пуно гена (човек укупно има око 20.000 гена).

У нашем организму се стално стварају нове ћелије и тако се врши обнављање организма. Када се стварају нове ћелије, копирају се гени из старих ћелија у нове, и дешава се да се неки гени не ископирају како треба и то се зове "грешка" или "мутација". Некада мутације настају због нездравог живота, штетног зрачења и др. Онда се те грешке могу пренети на потомство, и током више векова накупи се доста мутација. Велика већина тих мутација није штетна. Врло ретко се деси нека тешка мутација па особа умре или не може да се роди.

Од првог човека - Адама, настали су сви људи (говорићемо о мушкарцима). Како су се људи умножавали, а мутације се нагомилавале, и у исто време људи се насељавали по разним деловима Земље, настајале су различите ближе и даље групе људи које имају различите мутације у односу на изворног Адама. Те групе људи, у генетском смислу, називају се "хапло групе" или "хапло типови". На доњем линку може се видети како изгледа стабло свих група људи (хапло група) све од Адама:

http://www.cps.org.rs/adam-y-dnk.jpg

Различити народи припадају различитим хапло групама или хапло типовима. Код Срба је најдоминантнија I хаплогрупа (око 45% свих Срба), па онда Е хапло група (око 18%), а има и других група којима припадају Срби (за сада утврђено 12 група).

Оно што је битно јесте да сваки мушкарац може да уради тестирање својих гена, односно Y хромозома, и да види којој хапло групи припада. И не само то, већ могу његови гени да се упореде са генима других људи међу Србима и другим народима, и да се веома прецизно види које породице, племена и народи су одређеном појединцу генетски најближи.

На доњем линку могу се погледати резултати утврђивања Y хаплотипа (хаплогрупе) др Мирољуба Петровића, директора Института за националну историју:

http://www.cps.org.rs/dnk_mp.pdf

На првој страни су дати основни подаци о истраживању, који нису битни. На другој страни се налазе резултати анализе Y хромозома и подаци добијени на одређеним местима (локусима) овог хромозома. Ти подаци, означени бројевима, се затим упоређују са великом базом података људи широм света, а нарочито на нашим просторима. На трећој страни се види да Мирољуб припада Е хаплогрупи, прецизније E1b1b. На левој страни види се стабло које показује да највише људи са овим хаплотипом има у Југо-источној Европи и међу семитским народима. На карти Европе, на дну стране, тамнијом бојом су означени локалитети где има највише људи са овим генетским типом.

Добијени подаци се затим убацују у табелу са доњег линка и врши се упоређивање података са породицама са наших простора (сачекати 15-30 секунди да се табела учита):

http://dnk.poreklo.rs/naslovna/

Са десне стране табеле постоје стрелице којима може да се табела помера на доле. У табели су најпре дати подаци за Е хаплогрупу, и ако се спустимо мало доле, наићићемо на подгрупу "род Куча " и видеће се подаци за Мирољуба под називом "Петровић Дрекаловић". Он је ту постављен јер се скоро у свим бројевима поклапа са осталим тестираним (што је и очекивано јер су из истог племена и рођаци су).

Како одредити своје ДНК порекло?
Уколико желите да одредите своје ДНК порекло и да добијете прецизно тумачење добијених података, потребно је да урадите следеће:

1) да одете до апотеке и купите два штапића за брис са епруветом, као што је приказано на доњој слици:

http://www.cps.org.rs/bris.jpg

Затим је потребно на врх штапића покупити ћелије коже са обе унутрашње стране образа, на начин као што је приказано на доњем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=3rvj4RTTp88

Дакле, са једним штапићем се уради такозвани "букални брис" и покупе се ћелије коже са унутрашње стране једног образа, а затим се то исто понови са другим штапићем на унутрашњости другог образа. Штапиће је потребно окретати у круг и на тај начин сакупити ћелије на врх штапића од вате. Штапићи се затим ставе у епрувету, али се епрувета остави одворена бар два центиметра, да тако одстоји 20-30 мин, да би се вата на врховима штапића осушила, и да се не би убуђала.

Када се штапићи осуше, потребно их је затворити у епрувету, спаковати у коверту и однети лично или послати на адресу:

Лабораторија ДНК
Светозара Ћоровића 10
(угао са Владетином улицом)
11000 Београд
тел. 011-218-2111

На горњи телефон треба позвати и проверити колико треба уплатити за ову услугу. Пример правилно попуњене признанице имате на доњем линку:

http://institutni.com/uplata.jpg

Такође, треба послати свој е-маил на који ћете добити резултате анализе. Након добијања резултата, исте можете послати на тумачење преко доњег линка:

http://dnk.poreklo.rs/kontakt-3/

Пошто се порекло гледа по очевој линији, женске особе могу да утврде своје порекло по оцу тако што ће узети брис свог брата, оца, стрица, брата од стрица или неког другог мушког рођака по очевој линији и послати на анализу према горњим инструкцијама.